Orofaciale therapie

Marthijn van Leijenhorst

Marthijn van Leijenhorst

Begin september 2015 heeft Marthijn zijn laatste examen gehaald voor zijn studie tot Orofaciaal Fysiotherapeut.

Wat kan,mag en is Marthijn met deze specialisatie binnen onze praktijk?

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie.

De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek.

De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

Wanneer naar een orofaciaal fysiotherapeut

Met verwijzing

Afhankelijk van uw klachten, wordt u verwezen naar de orofaciaal fysiotherapeut via uw huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

Zonder verwijzing

U kunt ook rechtstreeks naar een orofaciaal fysiotherapeut gaan, zonder verwijsbrief. In dit geval vindt eerst een screening plaats: de therapeut beoordeelt of fysiotherapie voor u een doeltreffende behandelvorm is.

Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht:

  • Kaakklachten
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
  • Aangezichtsverlamming
  • Hoofdpijnklachten
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren

Werkwijze orofaciaal fysiotherapeut

Vraaggesprek en onderzoek

De orofaciaal fysiotherapeut start met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek naar de klacht. Hij/zij legt uit waar het lichamelijk onderzoek uit bestaat. Soms maakt de therapeut gebruik van een vragenlijst. Het lichamelijk onderzoek is gericht op: de hals, de borst, de wervelkolom, de schoudergordel, of het kauwstelsel waarbij de mondholte en kaakbewegingen beoordeeld worden.

Vervolg

Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met u doorgenomen. Gedurende en aan het einde van de behandeling vindt een evaluatie plaats om te beoordelen of de doelstellingen zijn gehaald.

Vergoeding orofaciaal fysiotherapeut

Aanvullende verzekering

Voor vergoeding van de behandeling(en) gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere fysiotherapie. Normaal gesproken wordt de therapie betaald vanuit de aanvullende verzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen is het nodig dat u deze aanvullende verzekering heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar.

Tot 18 jaar

Voor personen onder de 18 jaar geldt, dat de therapie vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Chronische indicatie

Soms is er sprake is van een ‘chronische indicatie’. Dit is onder andere na een operatieve ingreep of in het geval van een aangezichtsverlamming. Hierbij worden de eerste 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering vergoed; de hierna volgende behandelingen vanuit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen voor een ‘chronische indicatie’ is wel een verwijzing noodzakelijk.

Als praktijk feliciteren wij Marthijn hierbij nogmaals met het behaalde diploma en wensen wij hem veel succes bij het toepassen van de geleerde technieken en het onder de aandacht brengen van zijn kennis bij o.a. tandartsen, kaakchirurgen etc..

Fysiotherapie Midden Veluwe Garderen – Uddel – Elspeet – Voorthuizen, graag tot uw dienst!